תשובות לעשרים שאלות טובות – מס' 94
- מדוע נקבע יום הזיכרון לשואה ולגבורה בכ"ז בניסן? (תשובה: יום זה שימש בתקופת הישוב כיום זיכרון לחללי פעולות האיבה מאז המרד הערבי ב-1936 וכונה "יום זיכרון גבורה". יום השנה לפרוץ מרד גטו ורשה היה מתאים יותר לרוח היום מבחינה סמלית אך נפסל מכיוון שהוא מתרחש בערב פסח)
- סיסמתו של איזה ארגון היתה: "בדם ואש יהודה נפלה, בדם ואש יהודה תקום"? (תשובה: בר גיורא, ארגון השמירה של העליה השניה)
- כיצד מכונה בעברית הרשת של המנגל? (תשובה: 'אַסְכָּלָה'. המנגל עצמו מכונה 'מַצְלֶה')
- על שם מי נקרא רחוב 'לה גוארדיה' בת"א? (תשובה: הרחוב נקרא על שם פיורלו לה גוארדיה, יהודי אמריקאי ששימש כראש עיריית ניו-יורק בשנים 1934-1945, ופעל רבות להצלת יהודי אירופה בתקופת השואה ולמען הקמת מדינת ישראל)
- מי הם: איבו חשטפמבלך, יחיא סחוג וגוסטב אריקסון? (תשובה: הנציגים הסודני, הישראלי והשבדי, במערכון של חבורת לול 'חידון התנך' ["מה הוא קופץ"])
- איזה הר היה הגבוה בישראל עד מלחמת ששת הימים? (תשובה: הר מירון שגובהו 1208 מטרים. לאחר המלחמה ושחרור רמת הגולן עבר אותו החרמון ששיא גובהו, בשטח ישראל, הוא 2236 מטרים)
- מאיזה שיר לקוחות המילים "אָנוּ זוֹכְרִים כִּי יֵשׁ לָנוּ אֻמָּה, אָנוּ יוֹדְעִים כִּי יֵשׁ לָנוּ מוֹלֶדֶת"? (תשובה: משירו של יצחק שנהר 'שיר החרות', המוכר במילות הפתיחה שלו – "פָּנֵינוּ אֶל הַשֶּׁמֶשׁ הָעוֹלָה")
- מי שמות הוריהם של שח, שח שחמט ושח שחמט שחמוני? (תשובה: שח הוא בנם של יאן וציפה, שח שחמט הוא בנם של יאן צידרן וציפה דריפה, ושח שחמט שחמוני הוא בנם של יאן צידרן צידרוני וציפה דריפה ימפמפוני. דמות בשם יאק צידרק שמוזכרת לעתים בהקשר זה אינה חלק מהמשפחה הזו וספק אם היא חלק מאיזושהי משפחה)
- מי הוא: שלום [בן נחום] רבינוביץ'? (תשובה: זהו שמו האמיתי של הסופר היהודי שלום עליכם)
- מהו צו גרנדה? (תשובה: הצו המורה על גירוש או התנצרות יהודי ספרד שפורסם ב-29 באפריל 1492, היום לפני 530 שנה)
- באיזה רומן עברי מסופר על הקרב על מנזר סן סימון בשכונת קטמון בירושלים במהלך מלחמת העצמאות? (תשובה: בספר יונה ונער מאת מאיר שלו. שיא הקרב התרחש ב-29 באפריל 1948, היום לפני 74 שנים)
- מי הם: אורי בן פורת, עופרה שומסקי, הנערה החולה דליה, חבריהם עוזי וחנה, הרופא ד"ר כהן, הפרדסן ואיש ההגנה שומסקי, ולוחם האצ"ל ירוחם? (תשובה: גיבורי ספרה של אסתר שטרייט וורצל, "אורי". הספר עוסק בקורות חייו של נער עברי בתקופת הישוב ומהווה אבן דרך בתולדות ספרות הילדים הציונית)
- בסצינה המפורסמת מהסרט גבעת חלפון [אסי דיין, 1976], כאשר סרג'יו קונסטנצה זורק רימון, מאיזה שיר עברי הוא מצטט? (תשובה: משירו של ביאליק, 'ברכת עם': "תֶּחֱזַקְנָה יְדֵי כָל-אַחֵינוּ הַמְחוֹנְנִים…". השיר שימש כהמנונה הלא רשמי של תנועת העבודה הציונית עד קום המדינה)
- מי כינה את אשדוד "עיר כמידת אדם"? (תשובה: עמוס עוז, בפרק האחרון של ספרו "פה ושם בארץ ישראל [1987])
- מפלגת מפא"י הוקמה ב-1930 כתוצאה מאיחוד של שתי מפלגות פועלים ציוניות. אלו הן? (תשובה: אחדות העבודה והפועל הצעיר)
- מה משותף לסרטי הצבא הישראליים: 'בלוז לחופש הגדול' [1987] ו'הלהקה' [1978]? (תשובה: עלילת שניהם מרחשת על רקע מלחמת ההתשה)
- היכן מוכיחות ערוגות הבצל "התמצאות יפה בשטח"? (תשובה: בשירה של להקת כוורת, 'הורה היאחזות' – ”כאן שיבולים עומדות במתח / כל עץ זקוף כמו חייל / והתמצאות יפה בשטח / יוכיחו ערוגות בצל“)
- מה הן ה'פּוֹ"שׁ' וה'פּוּ"ם'? (תשובה: פלוגות השדה והפלוגות המיוחדות – יחידות צבאיות שהוקמו ב-1937 במסגרת ארגון ההגנה, תחת פיקודו של יצחק שדה, אשר תפקידן ההיסטורי היה להעביר את הקרבות מהישובים העבריים אל נקודות המוצא של האויב. יחידות אלו היוו את התשתית להקמת הפלמ"ח ב-1941)
- מה משותף ליצחק שדה ויאיר לפיד? (תשובה: שניהם עסקו באגרוף)
- מה משותף לשיריה של ריטה: "לבכות", "מאוחר מדי", "בוא ונרקוד עכשיו", "לפני שהלילה נגמר" ו"שיר אהובת הספן"? (תשובה: כולם נכתבו על ידי יאיר לפיד)
המכה ה-21 (שאלה שאי אפשר לענות עליה)
בשירו של שאול טשרניחובסקי, הוי ארצי מולדתי, מה הם "הַשָּׁמִיר, הַשַּׁיִת" [הוֹי אַרְצִי! מוֹלַדְתִּי! הַר טְרָשִׁים קֵרֵחַ… הוֹי, הוֹי, אֶרֶץ חֶמְדַּת לֵב! הַשָּׁמִיר, הַשַּׁיִת. בַּיִר סוּד יָתוֹם בַּגֵּב, בַּשָּׁמַיִם עַיִט]? (תשובה: שמיר ושית מזוהים במקרא כסוגים של קוצים או שדה בור מכוסה צמחיה יבשה וקוצים: "וַאֲשִׁיתֵהוּ בָתָה לא יִזָּמֵר וְלא יֵעָדֵר וְעָלָה שָׁמִיר וָשָׁיִת, וְעַל הֶעָבִים אֲצַוֶּה מֵהַמְטִיר עָלָיו מָטָר" [ישעיהו, ה'])