תשובות לעשרים שאלות טובות – מס' 49
- מה משמעות הביטוי "לקפוץ את הכריש"? (תשובה: הביטוי משמש לתיאור רגע בסדרת טלויזיה בה היא סוטה מהקו העלילתי הקבוע שלה ומשם היא מתחילה להתדרדר ולאבד פופולריות)
- מה שמה המקורי של "בִּילְבִּי" – גיבורת ספרה של הסופרת השבדית אסטריד לינדגרן? (תשובה: שמה המקורי הוא "פִּיפּי" [בשבדית: ציוץ ציפורים]. בשל משמעות השם בעברית תורגם שמה ל"גילגי" ומאוחר יותר ל"בִּילְבִּי")
- מה היא משמעותה המילולית של "סנגריה" – המשקה הספרדי המבוסס על יין ופירות? (תשובה: סנגריה בספרדית היא הקזת דם. מקור השם נובע מצבעו האדום של המשקה)
- מחופה של איזו מדינה יוצא לים הדייג, גבור ספרו של ארנסט המינגווי "הזקן והים"? (תשובה: קובה)
- בעברית, מה זה גִּיבֵּחַ? (תשובה: אדם קרח בחלקו הקדמי של הראש)
- מה משותף לסרטים "פלאטון" [אוליבר סטון, 1986], "מטאל ג'אקט" [סטנלי קובריק 1987], ו"אפוקליפסה עכשיו" [פרנסיס פורד קופולה, 1979]? (תשובה: כולם עוסקים מנקודת מבט ביקורתית במלחמת ויטנאם)
- מה הם "אהבת חיי", "להיות זמר" ו"כל נדרי"? (תשובה: אלבומים של הזמר חיים משה)
- מה מקור שמה של העיר ראש העין? (תשובה: ראש העין נקראת כך על שם מיקומה בסמוך לשטח מרובה מעיינות המהווים את מקורות הירקון. זהו תרגום שמו של המקום כפי שנקרא בפי ערביי האזור לפני קום המדינה – "ראס אל עין")
- מה הן "עָדָה", "פוֹרְטְרָן" ו"קוֹבּוֹל"? (תשובה: שפות לתכנות מחשבים)
- באיזה שיר עברי מוזכר "הירמוך עכור הזרם"? (תשובה: בשיר "ביתי אל מול גולן" מאת יוסף נצר: "כאן ביתי, אל מול גולן עטור מטע וכרם, כי אני נולדתי כאן עם עץ הצאלון, על דשא הגנון, השקנו יחד הירמוך עכור הזרם")
- עם איזה סרט מפורסם מזוהה התמונה שבקישור? (תשובה: סרטו של אלפרד היצ'קוק משנת 1959, "מזימות בינלאומיות")
- בשמה של איזו קבוצת כדורגל ישראלית ותיקה הקדים התואר "מכבי גיבור" את שם העיר? (תשובה: מכבי חיפה שנקראה כך משנת ייסודה ב-1913 עד שנות ה-40)
- מאיזה שיר עברי מוכר לקוח המשפט: "שְׂאִי סָבִיב עֵינַיִךְ וּרְאִי כֻּלָּם נִקְבְּצוּ וּבָאוּ לָךְ"? (תשובה: מהבית השלישי בשיר "שישו את ירושלים")
- מי היא אמא קוראז'? (תשובה: הדמות המרכזית במחזה האנטי מלחמתי של ברטולד ברכט "אמא קוראז' וילדיה")
- באיזה סרט שיחקו בתפקידים הראשיים מג ריאן ובילי קריסטל? (תשובה: בסרטו של רוב ריינר מ-1989, "כשהארי פגש את סאלי")
- מה משמעות ומקור המושג קשר גורדי? (תשובה: קשר שקשה להתירו. מקור המושג באגדה מהמיתולוגיה הפריגית [ממלכה במערב טורקיה, 1200 לפנה"ס], בה מסופר על קשר ללא קצוות חבל בולטים שמי שיצליח להתירו יכבוש את גורדיון, בירת הממלכה)
- מה הוא מקור המשפט המפורסם "הגם אתה ברוטוס"? (תשובה: על פי המחזה של וויליאם שייקספיר, "יוליוס קיסר", אלו מילותיו האחרונות של מנהיג האימפריה הרומית לפני מותו כשגילה שברוטוס היה אחד מרוצחיו)
- לפני כמה שנים בקירוב נוצר כדור הארץ? (תשובה: לפני כ-4.5 מליארד שנים)
- היכן מתרחשת עלילת המחזה של שייקספיר "המלט"? (תשובה: בדנמרק. ממחזה זה הציטוט המפורסם "משהו מסריח בממלכת דנמרק")
- מה הקשר בין חטיבת הנגב של הפלמ"ח, לשיר "אור וירושלים" ["ראיתי עיר עוטפת אור והיא עולה בשלל צבעי הקשת"] וללהקת "איפה הילד"? (תשובה: מפקדה של חטיבת הנגב במלחמת העצמאות היה נחום שריג. בנו, המוזיקאי והמחנך יוסף שריג, כתב והלחין את השיר "אור וירושלים". נכדו, אסף שריג, היה הגיטריסט של להקת "איפה הילד")
המכה ה-21 (שאלה שאי אפשר לענות עליה)
מה מקור הביטוי "לקפוץ את הכריש"? (תשובה: בסדרה האמריקאית משנות ה-70, "ימים מאושרים" [Happy days], מוזמן אחד הגיבורים [פונזי] לתחרות גלישה בה הוא צריך לקפוץ מעל כריש. הפרק הציג את דמותו באור חדש לחלוטין ולא אמין ובנקודה זו נהוג לזהות את תחילת התדרדרותה של הסדרה ואבדן הפופולריות שלה)