תשובות לעשרים ש"ט – 10/12/2021

תשובות לעשרים שאלות טובות – מס' 84

  1. מה משותף, מלבד השפה האנגלית, למדינות: אוסטרליה, קנדה וג'מייקה? (תשובה: כולן מונרכיות חוקתיות שבהן מלכת בריטניה מוגדרת בחוק כראש המדינה)
  2. באיזה ספר מפורסם, חוץ מהתנך, ישנה דמות מרכזית בשם אחאב? (תשובה: "מובי דיק" מאת הרמן מלוויל)
  3. איזו עיר בארה"ב נחשבת לבירת מוזיקת הקאנטרי? (תשובה: נאשוויל, שהיא גם הבירה של מדינת טנסי)
  4. בין אלו ימים מחברת תעלת פנמה? (תשובה: התעלה מחברת בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט. חשיבותה בכך שהיא חוסכת לאוניות שמבקשות לעבור בין הצדדים של יבשת אמריקה אלפי ק"מ של עקיפת כל אמריקה הדרומית)
  5. איזה ספר עיון מפורסם נפתח במשפט: "אנו מנהלים את חיי היום-יום שלנו מבלי להבין כמעט מאומה מן העולם הסובב אותנו. כמעט שאיננו מקדישים מחשבה למנגנון המפיק את אור השמש שבזכותו קיימים החיים, לכבידה המצמידה אותנו לקרקע, שבלעדיה היינו מתעופפים ישר לחלל, או לאטומים שמהם אנו בנויים ושביציבותם אנו תלויים, ביסודו של דבר"? (תשובה: "קיצור תולדות הזמן – מן המפץ הגדול עד חורים שחורים" מאת המדען הבריטי המהולל סטיבן הוקינג)
  6. איזה שיר, ששימש פתיח לסדרת טלויזיה ישראלית משנות ה-70, היווה השראה לשיר "בואי דינה" של להקת "מופע הארנבות של ד"ר קספר"? (תשובה: השיר "דני דינה", שבוצע ע"י שלמה ארצי ושימש פתיח לסדרה בעלת אותו שם משנות ה-70)
  7. באיזה מחזה ישראלי מפורסם מוזכר מקום בשם "מנסורין"? (תשובה: במחזה ליל העשרים מאת יהשוע סובול. אדמות מנסורין הן המקום שבו אמורה קבוצת החלוצים לעלות על הקרקע בבוקר שלאחר "ליל העשרים")
  8. מה משותף ל"שלישיית גשר הירקון", להקת "החלונות הגבוהים" וחבורת "לול"? (תשובה: בכל ההרכים הללו לקח חלק אריק אינשטיין)
  9. מה מקור המילה "רובוט"? (תשובה: מקור המילה רובוט מהמילה "רובוטה" בשפות הסלאביות, שמשמעותה "עבודה" או "עבדות")
  10. מה מקור המילה ונדליזם? (תשובה: בשבט הגרמאני המכונה וונדאלים, שמקורו באזור דנמרק של היום. איים על האימפריה הרומית ובמאה החמישית פלש לרומא ובזז את אוצרותיה)
  11. מה היא "אֵטימוֹלוֹגיה"? (תשובה: אטימולוגיה היא חקר ההיסטוריה של מילים, מקורותיהן ותהליך התפתחותן)
  12. מי האיש בתמונה שבקישור? (תשובה: הפסל יעקב אגם)
  13. על פי המסורת היהודית, מדוע נענשו נָדָב וַאֲבִיהוּא, בניו של אהרון הכהן, והומתו בשריפה? (תשובה: על פי הפרשנויות המסורתיות הם הומתו בשריפה מכיוון שנכנסו אל אוהל מועד שיכורים והציתו את אש המזבח בעצמם, במקום לחכות לאש שמיימית שתצית אותו. "וַיִּקְחוּ בְנֵי אַהֲרֹן נָדָב וַאֲבִיהוּא אִישׁ מַחְתָּתוֹ וַיִּתְּנוּ בָהֵן אֵשׁ וַיָּשִׂימוּ עָלֶיהָ קְטֹרֶת וַיַּקְרִבוּ לִפְנֵי יְהוָה אֵשׁ זָרָה אֲשֶׁר לֹא צִוָּה אֹתָם" [ויקרא. י', א'])
  14. בסלנג חרדי מה הם ראשי התיבות צו"ל ומה משמעותן? (תשובה: צדיק ורע לו. כינוי לצעיר שדבק באופן מוגזם בלימוד תורה ובפרקטיקות דתיות. טיפוס רציני מדי וכבד. קשה לשידוך)
  15. בשיר עברי מפורסם מסופר על עיר ש"רק השקט בה נותר / איש צעיר חומק בפתח / אז עלה לו אור מוזר / שם בכיכר העיר שמתה". מה הוא השיר ועל איזו עיר מדובר בו? (תשובה: השיר "פראג" בביצוע אריק איינשטיין [מילים ולחן: שלום חנוך], שעוסק בפלישת בריה"מ לצ'כוסלובקיה ולבירתה פראג בקיץ 1968, על מנת לעצור את הרפורמות הדמוקרטיות במדינה. האיש הצעיר בשיר הוא סטודנט מקומי בשם יאן פאלאך אשר הצית את עצמו מול הטנקים הסובייטיים במחאה על הפלישה, והפך לסמל המאבק)
  16. עם איזו מלחמה מזוהה שירה של אלונה דניאל, "על גגות תל-אביב"? (תשובה: במלחמת המפרץ הראשונה, ב-1991, שודר השיר ברדיו פעמים רבות בעקבות התקפות טילים על מרכז הארץ, על אף שהשיר לא נכתב על מלחמות או בהקשר דומה אחר)
  17. מהיכן לקוח הציטוט: "ואין ליהודי עיניים? אין ליהודי ידיים, איברים, צורה, חושים, מאוויים, רגשות? ולא כמו הנוצרי מאותו הלחם הוא אוכל, באותם כלי נשק הוא נפצע, באותן מחלות הוא מתייסר, באותן רפואות הוא מתרפא, באותו קיץ חם לו ובאותו חורף קר לו? אם תדקרו אותנו – לא נזוב דם? אם תדגדגו אותנו – לא נצחק? אם תרעילו אותנו – לא נמות? ואם תתעללו בנו – האם לא נתנקם"? (תשובה: מהמחזה "הסוחר מוונציה" מאת וויליאם שייקספיר)
  18. מה משותף לשירים: "החולמים אחר השמש" [מילים: יורם טהרלב], "אליפלט" [נתן אלתרמן] ו"הוא לא ידע את שמה" [חיים חפר]? (תשובה: לכולם לחנים מפורסמים מאת סשה ארגוב)
  19. מי הוא המנהיג היהודי השמרן בן המאה ה-18, שהיה מראשי המתנגדים לרפורמה ומהדמויות המרכזיות שעיצבו את היהדות החרדית, וקבע כי "חדש אסור מן התורה"? (תשובה: הרב משה סופר [1762-1839], המכונה הַחַתָּם סוֹפֵר)
  20. באיזה סרט ישראלי מפורסם שימש השיר שבקישור כשיר נושא? (תשובה: בסרטו של אורי זוהר משנת 1972, "מציצים")

המכה ה-21 (שאלה שאי אפשר לענות עליה)

מה משותף לאונ' בר אילן, רחוב דיזנגוף בת"א ול"סיפורי פוגי" של להקת כוורת? (תשובה: האונ' נקראת על שם מאיר בר אילן – מראשי הציונות הדתית בעבר; הרחוב נקרא על שם מאיר דיזינגוף – ראש העיר הראשון של ת"א; "פוגי" היה הכינוי של מאיר "פוגי" פניגשטיין – מתופף להקת כוורת. למתקשים: שמם הפרטי של שלושתם הוא מאיר)